Quan compràvem un ordinador anys enrera, el venedor només ens preguntava quina capacitat d’enmagatzament necessitàvem. Vol un disc dur de 250Gb? de 500Gb? de 1Tb? El tipus de disc que ens muntarien no era determinant perquè estava clar abans de començar:

  • En un ordinador d’escriptori sempre es posava un disc dur mecànic (HDD) amb interfície SATA (successor del IDE/PATA)
  • En un servidor com Déu mana, sempre es posava un dusc dur mecànic (HDD) amb interfície SAS (successor del SCSI)

Avui en dia tenim dues tecnologies de discs convivint en el mercat.

  • Els discs mecàcnics (HDD). En paraules planeres: Els que porten motor, fan soroll, tenen uns discs metàlics que roden i uns capçals que graben la informació de forma magnètica.
  • Els discs d’estat sòlid (SSD). En paraules planeres: Els que són con un pendrive. No fan soroll, no porten cap motor, són com una memòria ram però que no perd la informació al desconnectar del corrent elèctric. Els podem trobar en format de disc de 2.5″ o en format tarjeta M.2
  • Els discs híbrids (SSHD). Són una barreja dels dos sistemes anteriors. És un disc dur mecànic HDD on es guarda la informació, que porta un petit disc SSD que fa les funcions de caché perquè les escriptures i lectures siguin molt més ràpides que en un disc mecànic clàssic.

En aquesta imatge podem veure un HDD (esquerra) i un SSD (dreta) desmuntats

Realment ens interessa conèixer els detalls de cada tipus quan volem comprar un ordinador nou?

  • Si et consideres un usuari comú, o sigui, una persona que utilitzarà l’ordinador per fer treballs d’ofimàtica (textos, fulls càlcul), navegarà per internet, mirarà alguna pel·lícula, i en resum en farà un ús domèstic … NO et preocupis, a tu no t’importa el tipus de disc del teu ordinador.
  • Si pel contrari el teu perfil encaixa en alguna de les següents definicions, continua llegint perquè, en aquest cas sí que t’interessa el tipus de disc que porta el teu ordinador:
    • Usuari d’empresa que fa un ús intensiu de l’ordinador, utilitza programes de gestió empresarial feixugs, realitza càlculs o treballa amb documents extensos.
    • Usuari “gamer“, addicte als jocs i que sempre vol estar a la última. Sobretot no t’agrada que els teus jocs es quedin “enganxats”.
    • Empreses que necessiten tenir servidors locals de gamma mitja-alta amb prestacions d’alt rendiment.

Analitzem alguns paràmetres que ens poden ajudar a decidir quin disc volem:

SSD SSHD HDD
Velocitat Fins a 7 vegades més ràpid que un HDD (Aprox. 550 Mb/s)
Ràpid quan es fan servir arxius i documents habituals. Velocitat normal de HDD en la resta d’arxius. Depèn de la velocitat de rotació (5400rpm, 7200, 15000) i de la interfície (Sata, Sas). És molt més ràpid llegint que escribint. (Aprox. 50 – 120Mb/s)
Capacitat màx. actual Els més habituals són de màx. 512Gb – 1 Tb, però Samsung ha arribat al model PM1633a (16Tb) Seagate Desktop SSHD 8Gb + 2Tb Entre: 10 – 12Tb
Seagate Enterprise Capacity Helium Drive (12Tb)
Fiabilitat Suporten caigudes moderades sense problemes al no tenir components mecànics. Lliures d’interferències electromagnètiques lleus.
Si estan desconectats del corrent elèctric durant períodes llargs de temps, perden la informació.
Mitjana temps entre fallades: 2 Mil·lions d’hores.
Al tenir un component de cada tipus té els mateixos problemes que el HDD + SSD No suporta caigudes ni cops.
Estan afectats si se situen prop d’una font electromagnètica.
Poden guardar la informació per períodes molt llargs de temps.
Mitjana temps entre fallades: 1.5 Mil·lions d’hores.
Soroll No fa soroll Fa soroll mecànic i vibracions Fa soroll mecànic i vibracions
Temperatura S’escalfen menys que els discs mecànics. La temperatura ambiental els afecta menys que als HDD. Similar a un HDD En un ús intensiu produeixen escalfor que cal disipar. En entorns d’alta temperatura poden perdre la informació guardada.
Consum Mitjana 2 – 3 Watts  Mitjana 6 -7 Watts  Mitjana 6 -7 Watts
Preu Aprox. 0,43€ / Gb Aprox. 0,14€ / Gb  Aprox. 0,06€ / Gb

En resum:

  • Triarem un SSD si volem velocitat i no ens importa pagar 7 vegades més per la mateixa capacitat que un HDD.
  • Triarem un SSHD (Híbrid) en casos molt concrets que volem gaudir d’un disc dur HDD però amb una capacitat de caché molt alta.
  • Triarem un HDD si volem gran capacitat a un preu assequible.

Mai triarem un disc SSD per fer còpies de seguretat i guardar-les desconnectades de l’ordinador per un període llarg de temps, ja que es pot perdre la informació. Els SSD necessiten refrescar la informació que guarden periòdicament.

En molts casos, en ordinador tipus torre o servidor, el que recomanem als clients és fer un muntatge mixte de la següent manera:

  • Instal·larem un primer disc tipus SSD de baixa capacitat (128Gb/256Gb) on només hi haurà el sistema operatiu de l’ordinador. En aquest disc l’usuari no hi guardarà informació personal.
  • Instal·larem un segon disc tipus HDD d’alta capacitat (1Tb/2Tb/4Tb) que serà on es guardarà la informació de l’usuari: documents, pel·lícules, fotos, arxius, etc…

Amb aquesta configuració aconseguim que el sistema operatiu treballi a alta velocitat, sense haver de pagar un elevat preu per poder guardar molta informació personal a la que accedim periòdicament.

En aquest vídeo pots veure la diferència de velocitats entre els 3 tipus de disc, muntats en una mateixa configuració d’ordinador i versió de Windows.
https://youtu.be/6iBhf8rpobo

Si vols ampliar informació:
Wikipedia: Unidades de estado sólido
Hddmag: Top 5 Largest Hard Drives In the World
Seagate: SSD Speed. HDD Capacity.
Storageview: SSD vs HDD
ComputerHoy: Qué sistema de almacenamiento es mejor: SSD, SSHD o HDD
OpenXarxes: Comparativa almacenamiento HD, SSHD y SSD
ProfessionalReview: M.2 NVMe vs SSD: Diferencias y ¿Cuál me compro?
ElGrupoInformatico: Cuáles son las diferencias entre HDD, SSD y SSHD

Ens importa o no ens importa, el disc del nostre ordinador?
Si t'agrada, comparteix...
FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail
Etiquetat a:                

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *