5G és l’abreviatura de la cinquena generació de la tecnologia de comunicació entre dispositius mòbils, prevista per l’any 2020.

Quan encara hi ha moltes zones del nostre país que ni tan sols tenen cobertura de determinats operadors, o que la tenen però a velocitats molt més baixes, com per exemple GPRS o 3G, ja estem parlant de la versió que substituirà a l’actual 4G, molt habitual a la majoria de zones poblades.

L’any 2011 començàvem a gaudir dels 75mbps del 4G que es va millorar fins a puntes teòriques de 300mbps al voltant de 2013 (4G LTE).

Què ens ofereix 5G? Principalment un gran augment de la velocitat. Passarem a ratis teòrics d’entre 1 i 10Gbps.

Tipus Velocitat baixada
3G Network 384Kbps
4G Network 100Mbps
5G Network 1-10Gbps (teòrics)

També utilitzarà una banda de freqüències més altes que la xarxa 4G. En la 5G treballarà a la banda EHF (Extremelly High Frequency) entre els 30 – 300Ghz.

Reduirà la latència (és el temps mitjà que la xarxa triga a donar resposta a una petició), tal com es mostra en la següent taula:

Tipus Latència Milliseconds (ms)
3G Network 120ms (actual)
4G Network 45ms (actual)
5G Network 1ms (teòric)

La idea que hi ha darrere del 5G és anar un pas més enllà dels smartphones i tauletes, i passar a interconnectar a velocitats similars a una xarxa local, qualsevol aparell domèstic: telèfons, electrodomèstics, domòtica, robòtica, etc.

També podrem veure vídeo 4K / 8K a temps real en el nostre telèfon amb qualitats increïbles.

L’augment de velocitat no ha de provocar, per si mateix, un augment del consum en el tràfic de dades. Ara bé el fet de començar a visionar vídeos en alta definició, vídeo en 3D, o accedir a serveis de streaming de més qualitat sí que provocarà un augment considerable de les dades que consumim. És d’esperar, que els operadors donaran cabuda en els seus plans de tarifes a aquests nous escenaris.

Òbviament, hauràs de canviar el teu telèfon mòbil, però d’aquí a 2020 encara falta molt. 😉

 

Si vols ampliar informació:

5G. El futur de la comunicació mòbil.
Si t'agrada, comparteix...
FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *