T’has preguntat alguna vegada què seria de la teva vida si no existissin les bateries?
No tindries mòbil! T’hauries d’aixecar del sofà per canviar la TV de canal. I això són només dos exemples.
Puc tenir el dispositiu sempre endollat al corrent?
En general tots els aparells moderns poden estar sempre endollats. El procés de càrrega de la bateria quan arriba al 100% s’atura, i no es torna a iniciar fins que la càrrega baixa un cert valor. No està constantment “carregant” la bateria.
Què passa si deixo la bateria descarregada molt de temps?
Per exemple, en un ordinador portàtil, si el desconnectem del corrent, quan el tornem a endollar al cap d’uns dies veurem que la càrrega de la bateria ha baixat tot i no fer-se servir l’aparell. Si passen molts dies, la bateria pot entrar en un estat que s’anomena de descàrrega profunda, cosa que pot fer que sigui irrecuperable el seu funcionament. Algunes bateries de ions de liti porten un circuit de protecció contra aquest fenomen tot i que no sempre funciona.
Com mesurem l’estat de la bateria?
El més habitual és l’estat de càrrega expressat en un percentatge que indica la càrrega de la bateria segons la seva màxima capacitat de treball.
També es pot fer servir una mesura que és la profunditat de descàrrega, que vindria a ser el percentatge de descàrrega de la bateria i que quan supera el 80% va lligat amb el concepte de descàrrega profunda de l’apartat anterior.
Altres mesures que es poden fer servir són el voltatge de la bateria sense resistència i amb resistència. És a dir, quan no té res connectat i quan està donant corrent a algun sistema. Habitualment una bateria que es comença a degradar dóna bon voltatge sense resistència, però cau considerablement en connectar-la a algun circuit que consumeixi corrent.
Quant temps em durarà una bateria?
La majoria de fabricants en les especificacions tècniques de la bateria informen dels cicles de càrrega màxims que suporta. Això significa que quan comprem una bateria ja sabem d’entrada quantes vegades podem repetir el cicle de càrrega-descàrrega abans d’haver-la de substituir preventivament.
Aparells com són ordinadors portàtils o SAI’s, són capaços de fer un test del rendiment de la bateria cada cert temps per determinar si cal substituir-la o no. En cas que la bateria no respongui adequadament, s’avisa a l’usuari amb un senyal lluminós o un missatge.
La temperatura afecta a les bateries?
La calor perjudica molt el rendiment i capacitat de qualsevol bateria. Inclús pot arribar a provocar que exploti.
Fes aquesta prova:
- Carrega el teu mòbil al 100% i desconnectat de l’endoll.
- Ara utilitza’l sense parar fins que la bateria s’esgoti i pren nota del temps que ha durat.
- Notaràs que el telèfon s’escalfa bastant. (Si notes que la temperatura augmenta molt, cancel·la la prova per evitar el risc d’explosions)
- Deixa refredar l’aparell, recarrega’l al 100% i repeteix la prova, però ara no en facis un ús continu.
- Si pots comptabilitzar el temps d’ús real que has fet en la segona prova veuràs que és superior a la primera. Al no sobrecarregar-lo has evitat que s’escalfi la bateria i per tant la seva capacitat de treball ha sigut superior al primer cas.
Estimació de la capacitat recuperable d’una batería de ións de liti al guardar-la durant un any a diverses temperatures. Font: Battery University.
Els carregadors ràpids són adequats?
En general quan més lent carreguem una bateria millor. Evitem que s’escalfi. Els carregadors ràpids que que fan és forçar que l’amperatge de càrrega sigui superior al que diu el fabricant de la bateria reduint així el temps de càrrega. La velocitat a la que podem carregar una bateria de forma correcta depèn de la seva fabricació, número de cel·les, etc…
Si treballo amb el portàtil sempre endollat he de treure la bateria?
Aquí hi ha diversitat d’opinions entre els fabricants. En poc temps aquesta pregunta ja no tindrà sentit ja que la majoria de portàtils al igual que els smartphones nous porten la bateria integrada i no es pot treure per part de l’usuari.
Jo recomano que no es tregui la bateria ja que ens fa la funció de SAI integrada en el portàtil. Si tenim un tall de corrent el portàtil seguirà funcionant.
Recorda que no has de llençar les bateries velles a les escombraries. Porta-les als punts de recollida i reciclatge.
Si vols ampliar informació:
Xataka: 11 mitos y realidades de baterías en portátiles
Xataka Android: Buenas prácticas y guía de supervivencia para la batería en Android