Què és Bitcoin ?

240px-Bitcoin

El bitcoin (símbol: ฿; abreviatura: BTC) és una moneda digital descentralitzada creada per l’autor australià Craig Wright, de pseudònim Satoshi Nakamoto. Està subdividida en 10 milions d’unitats més petites anomenades satoshis. És la moneda alternativa més utilitzada amb un mercat total de 100 milions d’USD. En comptes de ser creats per una entitat central, la xarxa d’igual a igual de bitcoin regula la creació i intercanvi de bitcoins segons el programari de la mateixa xarxa. Hi ha nodes que es dediquen a crear i a verificar bitcoins mitjançant operacions matemàtiques que requereixen gran capacitat de potència de càlcul. Està establert que no hi haurà més de 21 milions de bitcoins, xifra a la qual es calcula que s’arribarà el 2140.

El 3 de gener de 2009 la xarxa Bitcoin entra en funcionament amb la publicació del primer client, de codi obert, i la creació dels primers bitcoins. Fins a la invenció de Bitcoin, era obligat que tots els pagaments en el comerç electrònic es canalitzessin a través d’entitats centralitzades de confiança, generalment bancs i altres empreses financeres, que gestionaven el seguiment de totes les transaccions.

Primer document oficial que es va redactar:
https://bitcoin.org/files/bitcoin-paper/bitcoin_es.pdf

 

Qui controla la xarxa Bitcoin ?

De la mateixa manera que ningú controla la tecnologia darrere del correu electrònic, Bitcoin tampoc té propietaris. Bitcoin el controlen tots els usuaris de Bitcoin del món. Tot i que els programadors milloren el programari, no poden forçar un canvi en el protocol de Bitcoin perquè tots els altres usuaris són lliures de triar el programari i la versió que vulguin. Perquè segueixin sent compatibles entre si, tots els usuaris necessiten utilitzar programari que compleixi amb les mateixes regles. Bitcoin només pot funcionar si hi ha consens entre tots els usuaris. Per tant, tots els usuaris i programadors tenen un gran al·licient en protegir aquest consens.

 

Bitcoin no està subjecte a les normes ni regulacions de cap banc central ni de cap govern.

 

Com funciona Bitcoin ?

Des de la perspectiva de l’usuari, Bitcoin no és més que una aplicació mòbil o d’escriptori que proveeix un moneder Bitcoin personal i permet a l’usuari enviar i rebre bitcoins amb el. Així és com funciona Bitcoin per a la majoria dels usuaris.

Darrere de les càmeres, la xarxa Bitcoin comparteix una comptabilitat pública anomenada “bloc chain”. Aquesta comptabilitat conté cada transacció processada, permetent verificar la validesa de cada transacció. L’autenticitat de cada transacció està protegida per signatures digitals corresponents a les adreces d’enviament, permetent a tots els usuaris tenir control total a l’enviar Bitcoins des dels seus adreces Bitcoin. A més, qualsevol pot processar una transacció usant el poder computacional de maquinari especialitzat i aconseguir una recompensa en Bitcoins per aquest servei. Això és comunament anomenat “mining” o mineria. Per aprendre més sobre Bitcoin, pots consultar la pàgina dedicada i el document original.

La comptabilitat que gestiona les cadenes de blocs és compartida per a tota la xarxa. Així cada transacció es processa de forma global i compartida entre tota la xarxa d’usuaris.

 

Aquí tens més informació sobre el funcionament de la xarxa Bitcoin:
https://bitcoin.org/es/como-funciona

Bitcoin

Com es creen els bitcoins ?

Els nous bitcoins són generats per un procés competitiu i descentralitzat anomenat “mineria”. Aquest procés es basa en que els individus són premiats per la xarxa pels seus serveis. Els miners de Bitcoin processen les transaccions i asseguren la xarxa usant un maquinari especialitzat i recullen bitcoins a canvi d’aquest servei.

El protocol Bitcoin està dissenyat de manera que els nous bitcoins es creen amb un ritme fixat. Això fa que la mineria de bitcoin sigui un negoci molt competitiu. Com més miners accedeixen a la xarxa, incrementa la dificultat per obtenir beneficis i els miners han de buscar la major eficiència per reduir els seus costos operatius. Cap autoritat central o desenvolupador té el poder de controlar o manipular el sistema per incrementar els seus beneficis. Cada node Bitcoin que hi ha al món rebutjarà automàticament tot el que no s’ajusti a les normes que s’esperen del sistema a seguir.

Els bitcoins es creen a velocitat predictible i decreixent. El nombre de bitcoins creats cada any es redueix a la meitat de forma automàtica al llarg del temps fins que l’emissió de bitcoin s’aturi per complet en arribar als 21 milions d’bitcoins. Arribats a aquest punt, probablement els miners de bitcoin s’han de mantenir exclusivament per les nombroses i petites taxes de transaccions.

Els nous bitcoins són generats per un procés competitiu i descentralitzat anomenat “mineria”
Oferta total de bitcoins en el temps:
Com s’adquireixen bitcoins ?

 • Com a pagament per béns o serveis.
 • Comprant bitcoins en una casa de canvi de Bitcoin. I pagant-los amb monedes reals (€, $, …)
 • Intercanviant bitcoins amb algú a la seva zona.
 • Aconseguint bitcoins a través de la competitiva mineria.

 

Quins són els avantatges de Bitcoin ?

 • Llibertat de pagaments. Amb Bitcoin, podrà enviar i rebre qualsevol quantitat de diners instantàniament des de i cap a qualsevol lloc del món, en qualsevol moment. Sense bancs amb horaris. Sense fronteres. Sense límits imposats. Els usuaris de Bitcoin sempre tenen un complet control sobre els seus diners.
 • Taxes molt baixes. Els pagaments amb Bitcoin són actualment processats amb taxes baixes o sense taxa. Els usuaris poden incloure una taxa en les seves transaccions per rebre prioritat en el processament d’aquestes, el que resulta en una confirmació més ràpida de les transaccions per part de la xarxa.
 • Menors riscos per als comerciants. Les transaccions amb Bitcoin són segures, irreversibles, i no contenen dades personals i privats dels clients. Això protegeix a comerciants contra pèrdues ocasionades pel frau o devolució fraudulenta, i no és necessari el compliment de les normes PCI. Així mateix, els comerciants poden operar en nous mercats en els quals les targetes de crèdit no estan disponibles o els nivells de frau siguin massa elevats. Això comporta a millors comissions, mercats més extensos i menys costos administratius.
 • Seguretat i control. Els usuaris de Bitcoin tenen el control absolut sobre les seves transaccions; és impossible que els comerciants forcin càrrecs no desitjats o detectats, com pot succeir amb altres mètodes de pagament. Els pagaments de Bitcoin poden realitzar-se sense que estiguin associats a informació de caràcter personal. Això ofereix un alt nivell de protecció contra el robatori d’identitat. Els usuaris de Bitcoin també poden protegir els seus diners amb còpies de seguretat i encriptació.
 • Neutral i transparent. Tota la informació sobre el subministrament de Bitcoin està disponible a la cadena de blocs per a qualsevol que vulgui verificar i usar-lo. Cap individu o organització pot controlar o manipular el protocol Bitcoin perquè és criptogràficament segur. Es pot confiar Bitcoin per ser completament neutral, transparent i fiable.

 

Quines són les desavantatges de Bitcoin ?

 • Grau d’acceptació.  Molta gent no coneix encara Bitcoin. Cada dia, més negocis accepten Bitcoin per aprofitar els seus avantatges, però la llista encara és petita i necessita créixer perquè puguin beneficiar-se del seu efecte de xarxa.
 • Volatilitat. El valor total de bitcoins en circulació i el nombre de negocis utilitzant Bitcoin són molt petits comparat amb el que pot arribar a ser. Per tant, esdeveniments relativament petits, intercanvis o activitats empresarials afecten significativament en el preu. En teoria, aquesta volatilitat decreixerà mesura que el mercat i la tecnologia Bitcoin maduri. Mai abans s’ha vist una moneda naixent, pel que és molt difícil (i excitant) imaginar que passarà.
 • Desenvolupament en curs. El programari de Bitcoin encara està en fase beta amb moltes característiques incompletes en desenvolupament. S’estan desenvolupant noves eines, característiques i serveis per fer Bitcoin mes segur i accessible a les masses. Molts encara no estan preparats per al públic. La majoria de negocis amb Bitcoin són nous i no ofereixen seguretat. En general, Bitcoin encara està en procés de maduració.

 

Com tributa Bitcoin ?

Bitcoin no és una moneda fiduciària de curs legal en cap territori, però sovint els impostos fiscals  s’apliquen independentment del mitjà utilitzat. Existeixen una gran varietat de legislacions en diferents territoris que podrien ocasionar ingressos, vendes, nòmines, plusvàlues o qualsevol altra forma d’impost que sorgís amb Bitcoin.

 

Per què tenen valor els bitcoins ?

Els Bitcoins tenen valor perquè són útils com a moneda. Té les característiques dels diners (durabilitat, portabilitat, fungibilitat, escassetat, divisibilitat i reconeixibilitat) basat en propietats matemàtiques en comptes de confiar en propietats físiques (com l’or i la plata) o confiar en autoritats centralistes (com les monedes fiduciàries). Abreujant, Bitcoin està recolzat per les matemàtiques. Amb aquests atributs, tot el que necessita aquesta classe de diners per mantenir el seu valor és confiança i adopció. En el cas de Bitcoin, podem mesurar-ho amb el seu creixement en usuaris, comerciants i empreses de nova creació. Com qualsevol moneda, el valor del Bitcoin s’aconsegueix només i directament de la gent que vol acceptar-la com a pagament.

bitcoin_precio

 

Què determina el preu del bitcoin ?

El preu del bitcoin es determina per l’oferta i la demanda. Quan s’incrementa la demanda de bitcoin, el preu puja, i quan cau la demanda, cau el preu. Hi ha un nombre limitat de bitcoins en circulació i els nous bitcoins són creats a una velocitat predictible i decreixent, això significa que la demanda ha de seguir aquest nivell d’inflació per mantenir un preu estable. A causa que Bitcoin és encara un mercat relativament petit comparat amb el que podrà arribar a ser, no és necessària una significativa quantitat de diners per moure el preu del mercat amunt o avall, és per això que el preu del bitcoin és encara molt volàtil

Preu del bitcoin, del 2013 al 2015:

chart

 

Poden els bitcoins arribar a valer res ?

Sí. La història està plena de monedes que van fracassar i ja no s’utilitzen, com el Marc Alemany durant la República de Weimar i, més recentment, el Dolar Zimbabuense. Tot i que el fracàs de les anteriors monedes va ocórrer per la hiperinflació, la qual cosa és impossible que passi amb Bitcoin, sempre hi ha la possibilitat de fracassos tècnics, competència entre monedes, problemes polítics, etc. Com a regla d’or bàsica, cap moneda s’ha de considerar lliure de fracassos o mals temps. Bitcoin ha provat ser de confiança durant anys des de la seva creació i té moltíssim potencial perquè segueixi creixent. Tot i així, ningú és capaç de predir quin serà el seu futur.

 

És Bitcoin una bombolla ?

Un ràpid augment en el preu no constitueix una bombolla. Una sobrevaloració que donarà lloc a una sobtada correcció a la baixa constitueix una bombolla. Decisions basades en l’acció humana individual de centenars de milers de participants en el mercat és la causa que el preu de bitcoin fluctuï mentre el mercat dóna amb la formació del preu. Raons per canvis en els sentiments poden incloure pèrdua de confiança en Bitcoin, una àmplia diferència entre valor i preu no basada en els fonaments de l’economia Bitcoin, augment de la cobertura de la premsa estimulant demanda especulativa, por a la incertesa, i les velles eufòria absurda i avarícia.


És el Bitcoin una estafa piramidal ?

Un esquema Ponzi és una operació fraudulenta d’inversions que paga als inversors interessos presos dels seus propis diners, o dels diners pagament per altres inversors, en lloc dels guanys de cada individu a través del negoci. Els esquemes Ponzi estan designats per a col·lapsar a costa dels últims inversors quan ja no hi ha prou participants.

 

Bitcoin és un projecte de programari lliure sense cap autoritat central. Per tant, ningú està en posició de fer representacions fraudulentes sobre la rendibilitat de les inversions. Com altres monedes importants, com ara l’or, dòlar nord-americà, euro, ien, etc. no hi ha una garantia de que el seu valor no variï. Això comporta una volatilitat on els amos de bitcoins poden guanyar o perdre diners de forma impredictible. Més enllà de les especulacions, Bitcoin és també un sistema de pagaments amb qualitats útils i competitives que està sent usat per milers d’usuaris i negocis.

 

És un problema el fet que hi hagi una quantitat finita de bitcoins ?

 

Bitcoin és únic en quant al fet que només 21 milions d’bitcoins van a ser creats.


No obstant això, això mai serà una limitació ja que els bitcoins poden dividir-se fins a 8 xifres decimals (0.000 000 01 BTC) i fins i tot unitats mes petites si és que així se l’hi requereix en el futur. A mesura que la grandària mitjana de transaccions decreix, aquestes poden ser denominades com sub-unitats de bitcoin, com ara el millibitcoin (1 mBTC o 0.001 BTC).

 

Perquè he d’esperar 10 minuts per completar una transacció ?

La recepció d’un pagament és gairebé instantània amb Bitcoin. No obstant això hi ha un retard de 10 minuts de mitjana abans que la xarxa comenci a confirmar aquesta transacció al incloure-la en un bloc i abans que es puguin gastar els bitcoins rebuts. Una confirmació vol dir que hi ha un consens en la xarxa en què els bitcoins rebuts no han estat enviats a algú més i són ara de la teva propietat. Una vegada que ela teva transacció ha estat inclosa en un bloc, aquesta anirà sent “enterrada” amb més confirmacions pels següents blocs que van afegint-se a la cadena, el que farà consolidar aquest consens i disminuir el risc d’una revocació de la transacció. Cada usuari és lliure de determinar en quin punt es pot considerar una transacció com confirmada, però normalment 6 confirmacions és considerat tan segur com esperar 6 mesos després d’un pagament amb targeta de crèdit.

Què passa si rebo un bitcoin quan el meu ordinador està apagat ?

Funciona correctament. Els bitcoins apareixeran la propera vegada que obris el teu moneder. Els bitcoins realment no els rep aquest programari, sinó que són afegits a un llibre de comptabilitat públic compartit amb tots els dispositius de la xarxa. Si vas enviar bitcoins quan el programa de la teva cartera estava apagat i ho obres després, descarregarà els blocs i es posarà al dia amb totes les transaccions que no coneixia, i els bitcoins apareixeran com si els haguessis rebut en aquest moment. La teva cartera només és útil quan vulguis gastar els teus bitcoins.

Què és la mineria bitcoin ?


Minar bitcoins és el procés d’invertir capacitat de computacional per processar transaccions, garantir la seguretat de la xarxa, i aconseguir que tots els participants estiguin sincronitzats. Es podria descriure com el centre de dades de Bitcoin, excepte que aquest ha estat dissenyat per a ser completament descentralitzat amb miners operant en tots els països i sense que ningú tingui el control absolut sobre la xarxa. Aquest procés es denomina “mineria”, com analogia a la mineria de l’or, ja que també és un mecanisme temporal utilitzat per emetre nous bitcoins. No obstant això, a diferència de la mineria de l’or, la mineria de Bitcoin ofereix una recompensa a canvi de serveis útils que són necessaris perquè la xarxa de pagaments funcioni de manera segura. La mineria de Bitcoin seguirà sent necessària fins que s’hagi emès l’últim bitcoin.

Què passa quan es perden bitcoins ?

Quan un usuari perd el seu moneder, l’efecte és el de treure els diners de circulació. Els bitcoins perduts encara romanen en la cadena de blocs de la mateixa manera que altres bitcoins. No obstant això, els bitcoins perduts romanen inactius per sempre ja que no hi ha manera que ningú pugui trobar les clau(s) privades que permetin que aquests puguin ser utilitzats. Per la llei d’oferta i demanda, quan hi ha menys bitcoins disponibles, aquests tindran més demanda i per tant incrementaran el seu valor.

Protegeix el teu moneder

Igual que a la vida real, el teu moneder ha d’estar protegit. Bitcoin permet transferir diners a qualsevol lloc fàcilment i et permet tenir el control sobre els seus diners. Aquestes grans característiques també comporten riscos de seguretat. Alhora, Bitcoin ofereix alts nivells de seguretat si s’usa correctament. Recorda sempre que és la teva responsabilitat adoptar les mesures adequades per protegir els teus diners. Més informació sobre com protegir el teu moneder.

 

Referències i fonts d’informació:
Bitcoins. La divisa electrònica.
Si t'agrada, comparteix...
FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail
Etiquetat a:                

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *