En algun moment de la teva vida hauries de fer-te aquesta pregunta:

Què passarà amb la meva informació a internet quan jo mori?

Com que tots tenim clar que un dia o altre morirem, és habitual que anem a un notari a deixar per escrit un testament amb les nostres últimes voluntats i sobretot, a qui deixem el nostre llegat. Aquest llegat són béns, diners, propietats, etc.

Però, i què passa amb els béns digitals?

Cada cop tenim més actius emmagatzemats al núvol. Dispersos en infinitat de xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram, etc.) i carpetes compartides (Dropbox, Google Drive, OneDrive, etc.)

Si ets un usuari com cal, hauràs seguit polítiques de contrasenyes complexes que només sabràs tu (i amb sort algun familiar molt proper com: marit, muller, parella). Seguint també amb les normes del bon usuari, no les tindràs apuntades en un paper ni en un post-it enganxat al monitor 😉 (o si).

El dia que moris, tenim un problema digital!

Efectivament, el dia que moris, a tu ja et serà indiferent perquè ja no hi ets, però segurament, els teus familiars voldran emprendre alguna acció al respecte.

  • Primer cal saber a tot arreu on tu tenies presència digital.
  • Després cal esbrinar els noms d’usuari i contrasenyes per accedir-hi.
  • Cal decidir què fer amb la informació. Tancar els comptes? Esborrar-ho tot? Deixar-ho com a llegat in memoriam?

Com actuar en una xarxa social?

La majoria de xarxes socials més conegudes ja tenen protocols d’actuació en el cas del traspàs d’un usuari.

Per exemple Twitter en aquest enllaç ens ofereix el procediment a seguir. Un cop comunicat a Twitter demanen de forma privada documentació com certificats de defunció per tancar el compte.

Facebook també té un enllaç https://www.facebook.com/help/requestmemorialization per comunicar que un usuari ha traspassat. I ofereix opcions del que es vol fer amb el compte: convertir-ho en un compte commemoratiu, tancar compte, etc.

Altres sistemes de correu electrònic (hotmail, yahoo) per exemple desactiven automàticament qualsevol compte si no hi ha activitat en 30 dies.

Què s’està fent en l’àmbit legal?

El Govern de la Generalitat de Catalunya, va aprovar el dia 28 de febrer de 2017, el projecte de llei de voluntats digitals que regularà tots aquests aspectes. Inclourà la creació d’un registre de voluntats digitals, que servirà per donar cobertura legal als hereus digitals. Més informació en aquest enllaç.

Aquestes regulacions seran molt importants perquè darrere d’un usuari digital, a part de la informació que tots podem conèixer com fotos, història, documents, etc. pot haver-hi béns materials. Recorda que pots tenir un compte, per exemple, a Paypal on tens un determinat saldo de diners. Probablement voldràs que els teus hereus els puguin rescatar.

No hem de confondre l’herència digital amb el dret a l’oblit.

El dret a l’oblit és una acció que es pot exercir en vida de l’usuari. Són casos de reputació digital, o de voler esborrar dels cercadors com Google informació del nostre passat que ja no volem que sigui pública. En canvi l’herència digital és un concepte aplicable només quan l’usuari ja ha traspassat.

Perquè tot plegat?

Perquè ja han passat uns anys des de la irrupció de les xarxes socials, i desgraciadament els usuaris han anat morint i s’ha hagut d’afrontar el tema. S’estima que moren 3 usuaris de facebook cada segon al món.

Pensa en usuaris que tenen comptes en xarxes socials com Youtube o Instagram, que s’han convertit en veritables influencers i per tant, generen molts ingressos. Els seus hereus legals haurien de tenir el dret a continuar amb aquests comptes o decidir tancar-los o vendre’ls si ells no ho volen seguir.

I després, què?

Com a la vida real, el que vulgui creure que després de la mort digital encara hi ha alguna altra vida, ho podrà fer a través de xarxes dedicades únicament a recordar els nostres sers estimats, com per exemple: https://www.everplans.com/articles/the-top-10-online-memorial-websites

 

Bibliografia:

 

Herència digital.
Si t'agrada, comparteix...
FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail
Etiquetat a:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *