Un dels conceptes tecnològics més recent és el referit amb el nom Internet de les Coses (IoT). Sota aquest concepte creat el 1999 al MIT, hi ha una idea senzilla però complexa de dur a la pràctica. L’objectiu és dotar de connexió a  internet a tot tipus d’objectes quotidians com per exemple: els electrodomèstics de casa, la iluminació, el rellotge de pulsera, els vehicles, etc…

internet-de-las-cosas-que-es-sofecom-grafico

El primer repte al que s’enfronta aquest concepte és identificar digitalment a la xarxa cadascun d’aquests bil·lions d’objectes personals. És sobradament coneguda la limitació d’adreces IPv4 que tenim actualment a la xarxa internet, cosa que fa que estem actualment al límit per interconnexió d’ordinadors i smartphones amb adreces públiques. La versió IPv6 ve a solucionar aquest problema, però encara li falta molta implantació. Des del meu punt de vista, la condició humana fa que per més que ens avisin dels problemes que tindrem quan el IPv4 arribi al límit, no farem cap pas en ferm fins que això succeeixi; i quan passi, doncs tots corrent a modificar el que  faci falta per funcionar.

Una forma d’identificar els objectes anomenats “muts”, és utilitzant etiquetes RFID, que són unes petites bobines que s’adhereixen als objectes i responen adavant l’estímul que poden rebre del senyal electromagnètic d’un lector RFID.

Alguns exemples d’avui mateix on trobem implementada la idea de l’Internet de les Coses són:

  • Smart Cities. Cada cop és més freqüent veure a les nostres ciutats instal·lacions de WIFI que donen cobertura a tota la població. L’objectiu és doble. Per una banda donar un servei públic i gratuït d’accés a internet, i d’altra banda, que la propia ciutat utilitzi aquesta cobertura per identificar densitats de trànsit, càmeres de vigilància, ocupació en aparcaments públics, etc…
  • Domòtica. El concepte de domòtica, que és la automatització dels objectes de la llar, s’ha transformat completament i ha evolucionat cap a la connexió de tots els objectes de la llar. Des del nostre smartphone podem gestionar l’encesa o apagada dels llums, del sistema de climatització, dels electrodomèstics, etc…
  • Vehicles connectats. Des de vehicles particulars fins a flotes d’empreses, tots els cotxes i camions connectats permanentment a la xarxa. Podem identificar on són, quines rutes han seguit, i des de dins del vehicle podem donar connexió 4G als nostres passatgers, enviar informació del vehicle al taller, etc…

Connexions

En resum l’Internet de les Coses utilitzarà infinitat de tipus de connexió amb un objectiu final molt clar:

Tot allò que usem habitualment, estarà present a internet.

Per a totes les empreses del món tecnològic s’ha obert un mercat immens amb infinitat de possibilitats només limitades per la nostra pròpia imaginació. Pensem quants tipus d’objectes fem servir habitualment i que encara no estan “connectats”. La roba, el calçat, les joies, etc… i perquè no … els aliments !?¿!

 

Internet de les coses (IoT)
Si t'agrada, comparteix...
FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *