Raspberry Pi i Arduino són dos sistemes electrònics del tipus SBC: Single Board Computer (Computadores d’una sola placa) amb múltiples aplicacions en electrònica bàsica.
Arduino
Aquest projecte cobra vida l’any 2005 a l’Interaction Design Institute Ivrea (Itàlia), amb un objectiu molt clar que era la formació d’estudiants. La necessitat era poder realitzar pràctiques en entorns industrials o automatitzats amb múltiples sensors i usant una plataforma microcontrolada que es pogués programar de forma relativament senzilla. També va ser un factor important el fet de muntar un sistema de baix cost.
El sistema Arduino es defineix com open source i open hardware. Significa que els seus creadors van voler dissenyar un sistema informàtic de mida reduïda i de baix cost, però obert a tota la comunitat internacional, sense utilitzar copyrights, fent servir llicències obertes com la LGPL i la GPL.
Al cor d’una placa Arduino habitualment hi trobarem un microcontrolador del tipus Atmel AVR. També hi tenim tot el necessari per poder interactuar amb un entorn industrial, com entrades de sensors, sortides accessibles per poder activar altres dispositius elèctrics, motors, etc. Habitualment un Arduino no utilitza sistema operatiu sinó que s’acostuma a programar amb una única aplicació a baix nivell.
L’obertura a la comunitat del disseny i la seva simplicitat, promou que persones de qualsevol part del món puguin desenvolupar petites targetes d’expansió com per exemple: interfícies de xarxa ethernet, wifi, bluetooth, gsm, 4G, etc.
A la pàgina web oficial (https://www.arduino.cc/) pots trobar molts exemples d’utilització totalment lliures, que són ideals per als joves (i no tan joves) que es volen introduir al món de l’electrònica domèstica o industrial d’una manera còmoda i senzilla.
Raspberry Pi
Raspberry també és un computador d’una sola placa i baix cost desenvolupat l’any 2009 per la Fundació Raspberry Pi a Anglaterra; i també destinat inicialment a usos formatius.
En aquest cas el disseny electrònic no és hardware obert i d’ús lliure, però sí que ho és el seu sistema operatiu “oficial” que és una versió adaptada de Debian. També es podria utilitzar una versió de Windows 10.
A diferència de l’Arduino en lloc de portar un microcontrolador, la placa ve equipada amb un microprocessador Broadcom, memòria RAM, ports GPU, ports USB , HDMi video i xarxa Ethernet. A més a més dels necessaris pins d’entrada/sortida de senyals per poder-lo utilitzar en entorns industrials.
En definitiva la Raspberry és un ordinador molt semblant a un PC però en mida ultra-reduida.
Les aplicacions al mercat d’aquest sistema s’estan popularitzant molt, ja que en entorns on abans d’havien d’utilitzar complicades plaques electròniques o directment muntar un PC, ara es pot posar una petita placa Raspberry que farà les mateixes funcionalitats i serà senzilla de programar, ja que simplement hem de crear un programa com ho faríem en qualsevol ordinador personal. Per exemple, s’utilitzen per gestionar màquines expenedores de begudes, màquines de tabac, escura-butxaques, línies de fabricació industrial per controlar sensors, robòtica, etc.
Diferències entre Arduino i Raspberry Pi
La principal és que Arduino és gestionat per un microcontrolador i que la Raspberry ho fa amb un microprocessador. El que els diferencia bàsicament és que el microcontrolador és un xip que ja integra la cpu, la memòria ram, els convertidors analògics/digitals, etc… en canvi el microprocessador només incorpora la cpu i la resta de components els té externs.
Amb Arduino es poden gestionar aplicacions a temps real, cosa molt important en un entorn industrial. Imaginem una fàbrica on hi ha una serra que s’ha d’aturar quan algú acosta la mà a un determinat sensor de presència. L’execució a temps real garantirà que quan s’activi el sensor, inmediatament el microcontrolador donarà el senyal d’aturar-se a la serra. En el cas de la Raspberry que no treballa a temps real, ja que porta un sistema operatiu multiprocés, podria passar que entre que rep el senyal del sensor i dóna el senyal d’aturar la serra, el sistema operatiu estigui atenent altres peticions de la xarxa, del wifi o d’on sigui, i es produeixi un retard que seria fatal.
Et recomano aquest vídeo explicatiu de les diferències entre Arduino i Raspberry.
També t’ajudarà a decidir en quins projectes et convé una plataforma i en quins l’altra.
Si vols ampliar informació:
Wikipèdia: Raspberry Pi
Raspberry: Web oficial
Wikipèdia: Arduino
Arduino: Web oficial
Muy interesante!