La realitat augmentada consisteix en afegir informació virtual en un entorn real ja existent.

No ho hem de confondre amb la realitat virtual, on substituim completament la realitat física per una de fictícia creada amb mitjans tecnològics.

Una de les funcionalitats de la RA és afegir informació circumstancial al que està veient l’usuari. Per exemple, si tenim una app per a dispositius mòbils que fent ús de la càmera i del sistema de posicionament, davant la imatge d’un determinal monument històric, ens pot sobreimpressionar dades històriques, enllaços amb informació més detallada, etc…

En el món de la premsa escrita també podem trobar eines de RA com, per exemple, Layar. Aquesta aplicació ens permet afegir contingut multimèdia a qualsevol anunci en paper. El sistema reconeix visualment la imatge de l’anunci i sobreimpressiona a la pantalla de l’usuari tot que el que volguem afegir: galeries d’imatges, vídeos, enllaços, botons, enquestes, etc… Per exemple, podem contractar un anunci de la nostra pizzeria en una revista local, i indicar als usuaris que aquest anunci té realitat augmentada. L’usuari només ha d’enfocar la càmera del seu mòbil a l’anunci, i automàticament li sobreimpressionem opcions com: fer una comanda, reservar taula, etc…

En el camp dels jocs la RA ha suposat una revolució, sobretot en la franja d’edat infantil, ja que permet dotar al joc d’un realisme mai abans vist. En la majoria dels casos aquest àmbit d’aplicació el que fa és reconèixer determinats patrons visuals (codis QR o simples imatges) per interactuar amb el jugador.

 

 

En el següent vídeo podem veure com funciona un joc de realitat augmentada sobre un taulell real que fa de patró d’imatge:

Molt a prop de casa nostra en tenim un gran exemple d’aplicació de la realitat augmentada: Els plató dels Telenotícies de TV3. L’espectador està veient una situació real, on apareixen els presentadors, el mobiliari, etc… però en funció de la notícia, aquests poden inclús passejar-se al voltant d’una gràfica que contextualitza la notícia, d’una forma molt fluida i perfectament integrada en l’entorn, sense crear distostions visuals.
El mateix concepte s’aplica des de fa temps a les famoses nits electorals, on TV3 fa un desplegament de tecnologia per facilitar la comprensió dels resultats.

La realitat augmentada es pot aplicar a qualsevol àmbit quotidià, sense límits, només cal somiar i fer-ho !

Realitat augmentada
Si t'agrada, comparteix...
FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *