Encara que sembli un joc de paraules, en temps de pandèmia els virus informàtics també estan augmentant exponencialment. Els darrers mesos existeix un alt risc d’infecció per atacs que s’està propagant mitjançant la recepció de correus electrònics. Es tracta d’una mena de virus que porta ja algun temps circulant per la xarxa, però en els últims dies hi ha una nova onada de correus electrònics que els contenen, i amb tècniques cada vegada més elaborades.
A part dels habituals mails que volen simular com a remitent a bancs, missatgeries, gestories o administracions públiques, també ho estan fent de persones reals i conegudes, que formen part de la nostra agenda de contactes, amb un text perfectament escrit (deixant enrere les “simpàtiques” traduccions de traductors online), i adjunts bàsics, com fitxes excel, word, o pdf, que fan referència a factures, pressupostos, informes, etc. El virus infecta a l’equip client, encriptant els fitxers de l’ordinador immediatament o en diferit, executant-se dies després de la infecció. Provoca la pèrdua de documents que estiguin emmagatzemats tant en el mateix PC com en els recursos compartits de la xarxa que pertany. A més, s’apropia de l’agenda de contactes del gestor de correu per a seguir distribuint-se, utilitzant la vostra identitat.
D’aquí la importància de disposar d’un antivirus amb garanties i sempre actualitzat. Tot i això, compte, la rapidesa i constant actualització del malware sempre deixa un marge de temps entre l’aparició d’aquest i la seva vacuna de protecció! En cap cas tenim risc zero.
Si som víctimes d’aquest atac i caiem en el seu engany, la informació encriptada és irrecuperable, perdent-se definitivament. Per tant, entra a jugar la necessitat de guardar les còpies de seguretat en una ubicació física diferent del propi servidor o del mateix equip, com a única solució real. Existeixen casos que el pirata informàtic que ens ha xifrat l’equip demani un rescat econòmic per arreglar-ho, en la majoria de casos, no es recuperen els documents encara que paguis, no és gens recomanable no fer-lo.
Com a prevenció davant aquests ciberdelinqüents, la prevenció humana i tècnica és indispensable, per tant, us recomanem:
- No obrir correus ni contestar correus de persones desconegudes o que no hagis sol·licitat.
- Vigilar abans d’obrir enllaços i fitxers adjunts de correus encara que siguin de contactes coneguts.
- Tenir actualitzat un bon sistema d’antivirus (contacteu amb CESI!)
- Tenir sistema de còpies de seguretat, backup, fora de la xarxa local (contacteu amb CESI!)
Hi ha avenços, tant per bé com per mal!